Krajanki

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • starta skórka z ½ cytryny
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • cukier wanilinowy

Nadzienie – masa serowa

  • 1 kg białego sera (tłustego lub półtłustego)
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • rodzynki
  • cukier wanilinowy
  • szczypta szafranu

Nadzienie – masa makowa

  • 500 g maku
  • 250 ml wrzącego mleka
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • orzechy lub migdały

Nadzienie – masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu

 

  • Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Z ciepłego mleka, drożdży  i cukru przygotować rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do naczynia wsypać mąkę pszenną, dodać utarte z cukrem jajka, masło i wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Połączyć składniki, dodać startą skórkę cytryny i cukier wanilinowy. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odstawało od miski. Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Przygotować masę serową: twaróg zmielić  przez maszynkę, dodać cukier,  jajka, rodzynki, szafran, wanilię. Dobrze wymieszać.

Przygotować masę makową: mak zmielić, „zaparzyć” mlekiem, dodać cukier, masło, mąkę, cukier wanilinowy, orzechy lub migdały.

Przygotować masę jabłkową: obrane jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i cynamon.

Ciasto ponownie przerobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Brać kawałki ciasta, formować kwadratowe placki, nakładać nadzienie, założyć rogi do środka i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pozostawiając między krajankami miejsce do wyrośnięcia. Ciasto z wierzchu smarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.

Przygotować kruszonkę: masło, cukier, cukier wanilinowy i jajko ucieramy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Kruszonkę układać palcami na krajankach.

Piec krajanki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż będą miały złocisty kolor. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem.

Więcej o tradycji wypiekania krajanek tutaj:

Krajanki