Konkursy NKD 2008-2017

Celem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest identyfikacja i promocja regionalnych produktów oraz przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. 

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2017

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

  • Kiełbasa w krauzie

Produkty mleczne

  • Ser leśny

Miody

  • Miód z Maciejowa

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe

  • Konfitura ze śliwek mirabelek

Produkty zbożowe

  • Olej głubczycki z ostropestu tłoczony na zimno

Wyroby cukiernicze

  • Rolada makowa zapiekana
  • Chrust (faworki)

Napoje regionalne

Napoje alkoholowe

  • Śmietankówka z Olesna
  • Ratafia

Inne produkty regionalne

  • Śpajza Omy – Irena Wala

Potrawa regionalna

I miejsce:

  • Krupniok śląski
  • Śląskie niebo

II miejsce:

  • Zupa z karpia
  • Karp po niemodlińsku

III miejsce:

  • Rosół z kaczki z nudlami
  • Karbinadel z ziemniakami i mizerią

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2016

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2015

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne:

  • Udziec weselny
  • Salceson

Produkty i przetwory z ryb:

  • Szczuka na maśle

Miody:

  • Miód nawłociowy

Wyróżnienie:

  • Schab suszony w ziołach
  • Smarowidło – Stowarzyszenie KGW Włodzienin
  • Masło klarowane

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Przetwory warzywne:

  • Ogórki kiszone

Wyroby cukiernicze:

  • Szplitry drożdżowe
  • Bochniaki drożdżowe babci

Wyróżnienie:

  • Marmolada ze śliwek
  • Gąski w zalewie octowej
  • Rogaliki babci Jani
  • Drożdżowiec z rabarbarem

Napoje regionalne

Napoje bezalkoholowe

  • Kompot z kramlików
  • Sok z kiszonej kapusty

Napoje alkoholowe

  • Orzechówka z Piotrowiny „PIETRASOVKA” – „BORÓWKOWA”

Wyróżnienie:

  • Nalewka z owoców dzikiej róży

Inne produkty regionalne:

  • Farsz na pierogi z kaszy jaglanej z twarogiem i miętą na słodko

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2014

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne:

  • Krupniok śląski

Produkty mleczne

  • Ser owczy dojrzewający na szlaku cysterskim

Miody

  • Miód leśny, rudnicki miód akacjowy

Wyróżnienie:

  • Szynka wiejska domowa
  • Ser dębski strychowy dojrzewający

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe

  • Dżem ze szwestek

Przetwory warzywne

  • Sałatka z czerwonych buraczków, odmiany „opolskie”

Produkty zbożowe

  • Chleb razowy ziarnisty

Wyroby cukiernicze

  • Rolada z kremem z budyniu

Wyróżnienie:

  • Jagodzianki odcinanki
  • Keczup z cukinii

Napoje regionalne

Napoje bezalkoholowe

  • Kompot z kwity

Napoje alkoholowe

  • Wino z owoców dzikiej róży

Wyróżnienie:

  • Nalewka z dziewanny
  • Orzechówka z Piotrowiny „rubinową”

Inne produkty regionalne

  • Lody z odcińskiej zagrody

Wyróżnienie:

  • Farsz do pierogów z płucek
  • Kartacze kresowe ścinawskie

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2013

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

  • Szynka jabłkowa

Produkty i przetwory rybne

  • Wędzony karp z muna (wyróżnienie)

Produkty mleczne

  • Ser dębski dojrzewający (wyróżnienie)

Miody

  • Miód nawłociowy
  • Miody – miód akacjowy

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

Przetwory warzywne

  • Swojski ketchup

Produkty zbożowe

  • Nudle
  • Chleb na tle z pieca

Wyroby cukiernicze

  • Pierniczki świąteczne Babci Augustyny
  • Marcypan kórnicki

Wyróżnienia

  • Pomidor kwaszony
  • Galaretka z kwiatów czarnego bzu
  • Powidła jabłkowe
  • Ciasto z kwiatów czarnego bzu
  • Bułki drożdżowe

Napoje regionalne

Napoje bezalkoholowe

  • syrop z dziewanny

Napoje alkoholowe

  • orzechówka z Piotrowiny

Wyróżnienie

  • nalewka z kwiatów czarnego bzu

Inne produkty

  • farsz z kaszy gryczanej w drobiu

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2012

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

  • Modziki (młode gołębie)

Produkty mleczne

  • Masło extra z Olesna

Miody

  • Miód spadziowy i Miód Nektarowo-Spadziowy

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe 

  • Rumtopf – rumowy garnek

Przetwory warzywne

  • Zakwas buraczany – czerwona kula

Produkty zbożowe

  • Chleb mleczny praszkowski

Wyroby cukiernicze

  • Pierniki z Dolnej

Napoje regionalne

Napoje bezalkoholowe

  • Kompot czereśniowy

Napoje alkoholowe

  • Nalewka myśliwska

Inne produkty

  • gołąbki lwowskie

Wyróżnienia:

  • duszonka wieprzowa w wekach
  • jagnięcina po śląsku
  • krajanki
  • soczysty jabłecznik
  • orzechówka z piotrowiny
  • pierogi weselne
  • pierogi ruskie kresowe
  • szarpaniec wieluński.

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2011

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2010

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

1 miejsce – cwaniak (salceson) karłowicki

2 miejsce – szynka wędzona kitka

3 miejsce – lejberwuszt z Antoszki

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

1 miejsce – chleb domowy

2 miejsce – sałatka z buraczków

3 miejsce – makówki wigilijne

Napoje regionalne

1 miejsce – wino winogronowe

2 miejsce – żniwo sadu

3 miejsce – kuraminium-kuramin

Wyróżnienie:

sok z płatków róży

Inne produkty

1 miejsce – sernik świętokrzyski

2 miejsce – pierogi z kapustą

Najlepszą potrawa regionalna

1 miejsce – biały barszcz babuni i pierogi dobre z sosem kresowym

2 miejsce – krem z grzybów leśnych na bulionie z dziczyzny i pieczeń z dzika podana z kluskami, kapustami na ciepło i surówkami

3 miejsce – rosół z kury i polędwica w wołowinie „Świeczka w łowięzim”

Wyróżnienia:

  • barszcz czerwony zabielany z pasztecikami i rolada z kaczki
  • ścierka z sosem warzywno-mięsnym
  • rosół z nudlami i rolada wieprzowa, kluski śląskie, kapusta czerwona

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2009

1 miejsce

  • naturalny rzepakowy olej głubczycki

2 miejsce

  • kwaszonka z modrej kapusty
  • anyżki

3 miejsce

  • marmolade z jabłek
  • chleb z Wilamowic Nyskich

Wyróżnienie:

  • konfitura z porzeczki

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

1 miejsce

  • kiełbasa wiejska
  • szpyrka wandzunoł

2 miejsce

  • szynka wędzona szpyrkowana czosnkiem

3 miejsce

  • wieprzowa łopatka Ołmy z Węgier

Wyróżnienie

  • babka mięsna

Napoje regionalne

1 miejsce

  • syrop z buraków cukrowych

2 miejsce

  • nalewka z pigwowca

3 miejsce

  • nalewka wiśniowa

Wyróżnienie:

  • kompot Cztery pory roku – jesień

Inne produkty regionalne

Wyróżnienie:

  • sernik babci Marysi

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2008

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

1 miejsce: kołocz śląski oraz chleb w tle

2 miejsce: kapusta w śmietanie oraz Frankfurter-Kranz

3 miejsce: ogórek kiszony oraz kołacz śląski z bronną posypką

Wyróżnienia:

  • konfitury z przedwojennej róży jadalnej
  • makaron domowy nożem krojony

Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcgo

1 miejsce: kiełbasa wiejska

2 miejsce: kaszanka karłowicka

3 miejsce: syr domowy

Wyróżnienie:

  • kiełbasa z beczki

Napoje

1 miejsce: Holonnder Schweps

2 miejsce: miód pitny

3 miejsce: kwitownica, wino z pigwy

Wyróżnienie:

  • nalewka ożynowa