Konkurs NKD 2018

„Smaki” województwa opolskiego to efekty przenikania kultur śląskiej, czeskiej, kresowej, niemieckiej, które z czasem nabrały bogatego i urozmaiconego charakteru.  To sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki wielu działaniom podejmowanym przez Samorząd Województwa Opolskiego, udało się dotrzeć do lokalnych producentów, którzy stosując tradycyjne metody produkcji, przywrócili na rynek regionalną i tradycyjną żywność wysokiej jakości. To właśnie dzięki nim mieszkańcy województwa i turyści mogą posmakować  „naszego regionu”. Ta wyjątkowa kulinarna rywalizacja co roku przyciąga wielu uczestników ze skrupulatnie wyszukanymi produktami i potrawami spośród starych rodzinnych przepisów.

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2017

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

  • Świeczka wieprzowa

Produkty mleczne

  • Sery białe z dodatkami krótko dojrzewające

Miody

  • Miód ze spadzi liściastej

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe

  • Papierówki w syropie

Przetwory warzywne

  • Borowik szlachetny / Prawdziwek w zalewie

Produkty zbożowe

  • Chleb Biesiadny

Wyroby cukiernicze

  • Lody Cassate

Napoje regionalne

Napoje alkoholowe

  • Kordiał  z szyszek sosny

Potrawa regionalna

I miejsce:

  • pierogi z krupniokiem z ogórkiem
  • karp niemodliński podany na oberibie na gęsto z karmelizowaną marchewką

II miejsce:

  • kołduny z barszczem z kiszonych buraków
  • gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym – KGW w Chróścinie

III miejsce:

  • grzybki ze stobrawskich lasów duszone w śmietanie
  • pieczona kaczka Huberto podana z kluskami śląskimi i sałatą z buraka