Perły

 

Perły to prestiżowe nagrody przyznawane podczas krajowego finału konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Nominacji nagrodzonych produktów dokonują przedstawiciele komisji konkursowych podczas finałów regionalnych. Do nominacji do nagrody „Perły” na finałach regionalnych mogą również kandydować te produkty, które otrzymały I nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

Lista laureatów publikowana jest na stronie www.produktyregionalne.pl,  a wszyscy laureaci „Pereł” otrzymują propozycję udziału w ekspozycji swoich produktów po uroczystości rozdania nagród podczas wielkiego finału, który w ostatnich latach odbywał się podczas Targów “Smaki Regionów” w Poznaniu.

Perły 2019

  • Masło extra z Olesna
  • Szpajza omy
  • Chrust (faworki)
  • Rolada makowa zapiekana
  • Ścierka

Perły 2018

  • Kiełbasa w krauzie
  • Ciasto Jeż
  • Naturalny olej głubczycki z ostropestu
  • Śmietankówka oleska

Perły 2017

  • Schab wiśniowy
  • Udziec Weselny
  • Żniwo sadu” (ratafia)

Perły 2016

  • Kompot z kramlików

Perły 2015

  • Dżem ze szwestek
  • Kompot z kwity
  • Wino z owoców dzikiej róży

Perły 2014

  • Orzechówka z Piotrowiny „Pietrasówka”
  • Szynka jabłkowa
  • Olej rzepakowy głubczycki tłoczony na zimno
  • Eintopf – gęsta zupa jarzynowa

Perły 2013

  • Kandybał
  • Niedzielny obiad: rosół z domowym makaronem oraz udko z kaczki z kluskami i kapustą czerwoną

Perły 2012

  • Modziki – młode gołębie
  • Kiełbasa wiejska Ptaków
  • Sandacz po polsku
  • Śląskie niebo oraz szpajza

Perły 2011

  • Cwaniak karłowicki
  • Panćkraut z żeberkami

Perły 2010

  • Ser domowy smażony z kminkiem
  • Biały barszcz babuni i pierogi dobre z sosem kresowym

Perły 2009

  • Kołocz Śląski
  • Królik duszony w śmietanie

Perły 2008

  • Piwo miodowe
  • Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta

Perły 2007

  • Rodzinne Baby Kresowe

Perły 2005

  • Żymlok

Perły 2003

  • Sandacz z Jeziora Otmuchowskiego