Pages
- Czym jest produkt tradycyjny i regionalny
- Dokumenty do pobrania
- Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego
- Jak dołączyć?
- Jak złożyć wniosek?
- Klauzula informacyjna RODO
- Mapa
- Mapa strony
- Nadchodzące wydarzenia
- O nas
- Polityka prywatności
- Produkt
- Produkty i restauracje
- Restauracja
Posts by category
- Category: Nasze produkty regionalne
- Category: Przepisy
- Żur żyniaty/żur żeniaty
- Chrust, faworki
- Anyżki
- Śląskie niebo
- Zupa rakowa
- Nudle
- Oberiba na gęsto
- Pranzunki/prandzonki
- Siemieniotka
- Pańczkraut – kapusta kiszona z ziemniakami
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
- Ścierka opolska
- Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
- Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)
- Wodzionka
- Krośnicka szpajza
- Babka Zista
- Śliszki
- Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
- Ogórkowe pikle
- Opolska rolada wołowa
- Modro kapusta
- Kluski śląskie, tzw. biołe kluski
- Krajanki
- Opolskie ciastka ze skwarek
- Kartoffelsalat – szałot śląski
- Category: Przystawki i przekąski
- Category: Zupy
- Category: Dania główne
- Category: Wypieki i desery
- Category: Bez kategorii
- Pasieka Opawska Barć
- Mirela Paterok Rolniczy Handel „Wiejskie Dobroci”
- Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – rozstrzygnięty!
- Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów! Zapraszamy do udziału!
- Ruszył otwarty konkurs ofert „Opolskie ze smakiem”
- Dwudniowe warsztaty kuchni śląskiej i kresowej dla KGW
- Otwarty konkurs ofert „Opolskie ze smakiem” rozstrzygnięty!
- Szkolenie dla KGW – Jak bezpiecznie wytwarzać żywność
- Ruszył nabór wniosków „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
- Ruszył otwarty konkurs ofert „Opolskie ze smakiem”
- Życzenia Wielkanocne
- Cukiernia Gorgosz
- Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (usługi cateringowe)
- Restauracja Regius
- Obniżenie opłat za udział w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie w 2021 roku
- 8 nowych firm w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie
- V Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową
- Finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”!
- Wskazówki dla NGO dot. realizacji projektów współfinansowanych ze środków Samorządu Województwa Opolskiego
- Ogłaszamy Konkurs! Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem!
- Szlakiem kulinarnego dziedzictwa
- Dotacje dla NGO z zakresu dziedzictwa kulinarnego
- NKD 2020
- Perły
- Pasieka nad Prosną Marcin Kawczyk
- Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze Werner-Kuc
- Klauzula informacyjna RODO
- Filmy
- Konkurs NKD 2019
- Konkurs NKD 2018
- Konkursy NKD 2008-2017
- Koła Gospodyń Wiejskich
- Otwarty konkurs ofert „Opolskie ze smakiem”
- Category: Nasze produkty tradycyjne
- Soleier– śląskie jajka w zalewie kminkowej
- Żur żyniaty/ żur żeniaty
- Pranzunki/prandzonki
- Nudle
- Anyżki
- Miody rudnickie
- Krajanki
- Makaron domowy z Makowic
- Pieróg postny ze Starych Kolni
- Chleb gogoliński
- Miody Popielowskie z Borów Stobrawskich
- Mołcka – potrawa wigilijna
- Kapusta kiszona z Bobrowy
- Kroszonka opolska
- Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
- Kołocz śląski
- Salceson ozorkowy z Górek /presswurst ozorkowy z Górek
- Krupnioki z Górek
- Leberwurst drobno mielony z Górek /wątrobianka z Górek
- Modziki
- Chałwy sezamowe
- Category: Produkty mleczne
- Category: Produkty mięsne
- Category: Produkty rybołóstwa
- Category: Warzywa i owoce
- Category: Wyroby piekarnicze i cukiernicze
- Category: Oleje i tłuszcze
- Category: Miody
- Category: Gotowe dania i potrawy
- Category: Napoje
- Category: Inne
- Category: Aktualności
- Ruszył nabór do otwartego konkursu ofert „Opolskie ze smakiem”
- Turniej Słodkości „Przepisane Tradycje” oraz warsztaty dla KGW – za nami!
- Rozrasta się Opolskie ze smakiem!
- Turniej Słodkości, znamy zakwalifikowane KGW!
- Turniej Słodkości dla KGW „Przepisane Tradycje”
- „Opolskie ze smakiem” znów z wieloma nagrodami!
- Konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – rozstrzygnięty!
- Opolskie ze smakiem podczas Święta Województwa Opolskiego!
- Opolskie ze smakiem! Certyfikaty wręczone obecnym i nowym partnerom!
- Umowy na najsmaczniejsze wydarzenia 2023 wręczone!
- I posiedzenie Zespołu ds. Opolskie ze smakiem
- Ruszył nabór do otwartego konkursu ofert „Opolskie ze smakiem”
- Studzienina na Liście Produktów Tradycyjnych!
- Aż osiem opolskich Pereł!
- Jedziemy na Targi Smaki Regionów do Poznania
- Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za nami!
- Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów! Zapraszamy do udziału!
- MAMY TRZY KOLEJNE PRODUKTY TRADYCYJNE!
- „Opolskie ze smakiem” na gali dla opolskich kobiet
- Smacznie na targach turystycznych!
- XIX edycja OPOLSKIEJ MARKI!
- Budżet Samorządu Województwa Opolskiego na 2022 rok został przyjęty!
- Świąteczne życzenia
- II warsztaty kulinarne dla KGW
- Kuchnia śląska i kresowa – warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich
- Poznaj smaki Opolskiego Bifyja
- 7 Pereł, 1 medal i klucz! Targi „Smaki Regionów” zakończone!
- Kraple na Liście Produktów Tradycyjnych
- Konkurs Kulinarne Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięty!
- Festiwal Placków Różnorodnych w Górkach
- XX EDYCJA KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW”
- Szkolenie on line dla Kół Gospodyń Wiejskich
- Szkolenie dla Kół Gospodyń Wiejskich
- Ajerlikier wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych
- Kolejne osiem firm dołączyło do grona ambasadorów lokalnej żywności
- Tu kupisz pyszne pączki!
- II część EBOOKA – Stare przepisy w nowej odsłonie
- I część EBOOKA – Przepisy ze starych zeszytów
- Mołcka, inaczej moucka, moczka – potrawa wigilijna
- Konkurs „Polska wieś smakuje”
- Zamów jedzenie na Święta!
- Opolskie miody – na zdrowie!
- VI konkurs „Czas na rybę” rozstrzygnięty!
- Żur żyniaty wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych!
- Ołma robi krauze do komory
- Smacznie i zdrowo w Nowince.
- Festiwal „Kluski i kluseczki” w Górkach
- Kolanowickie warsztaty – Ołma warzy z bajtlami
- Opolskie ze Smakiem w Byczynie
- Ołma warzy dla zięcia
- Rzeźnie rolnicze – poradniki do pobrania
- Polewka / polywka / zupa z maślanki
- Pranzunki naszym produktem tradycyjnym!
- Zupa rakowa wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych!
- Dożynki Wojewódzkie i Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przeniesione na 2021 r.
- Chcesz jeść zdrowo i lokalnie – kupuj blisko, bezpiecznie i zdalnie!
- #opolskiesiewspiera
- Ponad 196 mln zł dla bezpieczeństwa mieszkańców
- Ochrona miejsc pracy w następstwie wystąpienia COVID-19
- Masło czyszeckie
- Polewka/polywka/zupa z maślanki
- „Polewka z maślanki” i „masło czyszeckie” wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego.
- Babka zista i krośnicka szpajza wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych
- Karp niemodliński
- Ogórkowe pikle
- Kompot z kwity
- Chrust, chrustek, chrustki, faworki
- Masło z Olesna
- Makówka opolska
- Pańczkraut
- Chleb mleczny praszkowski
- Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno
- Oberiba na gęsto
- Śląskie niebo
- Siemieniotka
- Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)
- Ścierka opolska
- Salceson biały z Górek /presswurst biały z Górek
- Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)
- Modro kapusta (tj. kapusta czerwona)
- Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski
- Stara odmiana jabłoni Königin
- Kartoffelsalat
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
- Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw
- Category: Nasi członkowie
- Pasieka Zapylone
- Agroturystyka 'Cichy Zakątek’ Danuta Majewska
- „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Niemodlinie
- Category: Restauracje i inne punkty gastronomiczne
- Restauracja Zamkowy Młyn
- Restauracja „Niebo w Gębie”
- Restauracja TRIO KIA
- Restauracja Paradis
- Restauracja Gościniec Stara Kuźnia
- Sabina Nowak -Dorn PPHU
- Pracownia Smaków
- PHU Agnieszka Żurakowska Hotel Dębowe Wzgórze
- Restauracja na wyspie
- PHU Restauracja Kamieniec
- OPOLANKA sp z o.o. spółka komandytowa
- Moszna Zamek sp. z o.o.
- Karczma „Zapiecek”
- Hotel & Browar Słociak s.c.
- HOTEL KAROLINKA
- PAŁAC PAWŁOWICE
- Bistro FINEZJA – FHU Finezja Kinga Galla
- Category: Gospodarstwa agroturystyczne i obiekty usług hotelarskich
- Category: Producenci surowców w rolnictwie i ogrodnicy
- Gospodarstwo Rolne Kozia Ferma
- P.P.H.U. Gospodarstwo Pasieczne MAJA Andrzej Krzak
- Gospodarstwo Rolne Patrycja Dyla-Szynklarz
- Pałacowa Winnica Godyla
- Winnica Rodzinna Cwielong Olszewski
- Winnica Parypa
- Pasieka Zarodowa w Maciejowie Dolina Stobrawy Sp. z o. o.
- Pasieka Wędrowna Jadwiga i Szczepan Mały
- Pasieka Gucio
- Gospodarstwo Rolnie KOZI DAR
- Gospodarstwo Rolne Aleksandra Wierszak (RHD)
- Gospodarstwo Rolne A.S. Górka Lipowa Farma
- Gospodarstwo Pasieczne Piotr Krękiewicz
- Category: Przedsiębiorstwa rybołówstwa / rybactwa
- Category: Przetwórcy żywności
- Browar Opolski s.c. Wojciech i Justyna Plucik
- Młyn Handlowo-Usługowy s.c. J. Pach, M. Pach
- PPHU TOM s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz
- Zakłady Mięsne Żabiniec Sp. z o.o.
- Zakład Przetwórstwa Spożywczego MILKA
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego „BOCIAN” s.c.Grzegorz Ptak, Jadwiga Chludzińska-Ptak
- Zakład Piekarniczo-cukierniczy L.B. Zimmermann sp.j.
- Zakład Mięsny Danuta Pawliszyn, Bogusław Pawliszyn Sp. J.
- Zagroda Opolska Sp. z o.o
- ZPUH GOLOMB
- ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO MARCIN MROCZEK
- Tradycyjnie Robione
- Piekarnia Wodnicki Andrzej Wodnicki
- Stanisław Smarduch NALEWKI KRESOWE.PL
- PPHU GODYLA SPÓŁKA JAWNA
- Piekarnia Foryś s.c.
- Piekarnia Cukiernia Krystian Stosiek
- Piekarnia DROST Krzysztof Drost
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
- NAPUS-OIL s.c.
- Młyn Uszyce Joanna Bińczycka
- Lodowe Inspiracje – Tomasz Szypuła
- Leśniczówka Gościejowice Sp. z o.o.
- Książęcy Browar Nysa Sp. z o. o.
- Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Praszce
- FAN-AGRI s.c.
- Edyta Grabowska Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe PIEKARNIA GRABOWSKI
- DELICIOUS HOME MADE IRENA JASIŃSKA
- Cukiernia Magosz MARIA MAGOSZ
- Ciastkarnia PAWEŁ Paweł Schlensag