Gospodarstwo Rolne Aleksandra Wierszak (RHD)

Gospodarstwo rolne prowadzone z wielopokoleniowa tradycją, specjalizujące się w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Od 2010 w rękach najmłodszego pokolenia, które z powodzeniem rozwija je, czyniąc tym samym miejscem przyjaznym i dostępnym – aktualnie zajmują się agroturystyką, uprawa zbóż, winorośli oraz hodowlą koni i kóz dzięki którym powstają pyszne sery kozie. Tradycja serowarska w rodzinie jest od lat – uprzednio robione były głównie z ukwaszonego mleka krowiego, aktualnie, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, proces powstawania sera odbywa się w sposób tradycyjny, produkowane są sery podpuszczkowe: białe świeże, wędzone oraz twaróg. Serki produkowane są z dodatkami ziół i przypraw. Producenci hołdują idei „slowfood” doceniającą przede wszystkim walory prozdrowotne, ekologiczne, bazujące na sprawdzonych i świeżych produktach.

Do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie zgłaszamy: sery kozie podpuszczkowe, białe, świeże, wędzone oraz twaróg, naturalne lub z dodatkiem ziół i przypraw (suszone pomidory, bazylia, pieprz, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, kminek,tymianek, czosnek, suszona śliwka)

KONTAKT:
Zębowice Ul. Oleska 7A
46-048 Zębowice
Telefon +48 781 966 168