Szlakiem kulinarnego dziedzictwa

W dniach 15-17 czerwca br. gościliśmy wyjazd studyjny z sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska, zorganizowany przez Stowarzyszenie Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich, przy współpracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego. Pan Antoni Konopka Członek Zarządu Województwa Opolskiego przywitał uczestników wyjazdu oraz życzył im smakowitej podróży kulinarnej po najsmaczniejszych zakątkach województwa opolskiego.

Wymiana wiedzy i doświadczeń, poznawanie ludzi, którzy z pasją wytwarzają żywność lokalną, dbają o dziedzictwo kulinarne regionu to działania podejmowane w ramach przynależności do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Podczas tego typu działań producenci zrzeszeni w sieciach dziedzictwa kulinarnego mogą porozmawiać na branżowe tematy, podpatrzyć ciekawe rozwiązania oraz wymienić się wiedzą i doświadczeniem przy produkcji, sprzedaży i promocji produkowanej żywności.

Podczas tej niezwykle smakowitej podróży uczestnicy poznali proces produkcji oraz spróbowali produkty i dania posiadające znak towarowy „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”:
–  produkt regionalny posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne „kołocz śląski” Cukiernia Magosz, Krapkowice ,
– produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych „ścierka” oraz „germuszka” z Gospodarstwa Agroturystycznego Ranczo w Dolinie Odry ,  Przewóz,
– tradycyjne lody rzemieślnicze  z Szypuła – Lody Mistrzowskie – naturalnie dobre, Baborów
– rzemieślnicze piwa z browarów: Książęcy Browar Nysa oraz Browar w cieniu Kochłowice ,
– tradycyjne pieczywo z  Domu Chleba (Nysa),
– wędzony karp; dodatkowo na gości czekał pokaz kulinarny podczas, którego Tomasz Rosa pokazał jak wyfiletować karpia oraz przygotował pyszne potrawy z karpia Gospodarstwo Rybackie „Markowe” Elżbieta Bartosik ,
– wina z winnicy przy Pałac Pawłowice ,
– sery kozie Kozi Dar Chudoba ,
– dania kuchni śląskiej Stara Karczma.

Noclegi oraz kolacje również zaplanowane były u członków sieci , tj.  Hotel Dębowe Wzgórze Wellness & Spa oraz  w Pałac Pawłowice.

Mamy nadzieję, że nasi przyjaciele z sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska #zesmakiem zapamiętają nasze województwo. Wyjazd pn.„Przykłady dobrych praktyk w zakresie regionalnego dziedzictwa kulinarnego w Województwie Opolskim”  dotyczył promocji marki oraz wymiany wiedzy i doświadczę pomiędzy członkami obu sieci regionalnych.