Siemieniotka

Do dzisiaj w śląskich domach siemieniotka jest podawana podczas wieczerzy wigilijnej, a przepis na tę potrawę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ta świąteczna zupa według  wierzeń miała dawać siłę i powodzenie. Kiedyś gotowanie tej zupy trwało cały dzień, ponieważ jej sporządzenie wymagało własnoręcznego przygotowania mąki z kaszy jaglanej, następnie bardzo długo gotowano ziarna konopi w osłodzonej i posolonej wodzie.

Składniki:

  • 300 g nasion konopii
  • 1 l mleka
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • 3 łyżki mąki jaglanej lub krupczatki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej lub jaglanej

Przygotowanie:

Konopie opłukać i sparzyć wrząca wodą. Wodę zlać i wlać ok. 2 litrów przegotowanej ciepłej wody. Gotować ok. godzinę. Kiedy ziarenka zaczną pękać i będzie widać białą zawartość nasion, wodę ponownie zlać (ale wywaru nie wylewać), a nasiona przecedzić. Odcedzone nasiona lekko rozmiażdżyć i  przecisnąć przez gęste sitko, a by uzyskać zawiesiste mleczko.

Do gęstego mleczka konopnego wlać wywar, który został po gotowaniu konopii, mleko, śmietankę, masło i cukier. Na koniec zagęszczamy mąką roztrzepaną w niewielkiej ilości wywaru. Mieszamy siemieniotkę i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą.

Zupę można podawać z wcześniej ugotowaną kaszą jęczmienną lub jaglaną.

Wpis na LPT: 14 maja 2007 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy.
Wnioskodawca: Gabriela Kania, Stare Budkowice, gm. Murów.