Ścierka opolska

Ścierka (nazywana też przez niektórych zacierką / zaścierką, ścieraną, a także sulą /sziulą), czyli zupa z drobnych klusek gotowanych na mleku albo na wodzie, była i jest na Śląsku potrawą bardzo popularną. Nazwa potrawy pochodzi od czynności ścierania rękami jajka z mąką aż do uzyskania ciasta zbliżonego konsystencją do sproszkowanych posypek lub – jeżeli ciasto jest twarde – ścierania go na tarce. Zupa ta była szczególnie lubiana przez dzieci, ludzi starszych, chorych i matki po porodzie. W biedniejszych rodzinach gotowano ją na wodzie. Ścierka otrzymała nagrodę Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Perła 2019”.

Składniki:

  • 1,5 l mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i dać do miseczki. Dodać szczyptę soli, cukru, wbić jajko i ścierać rękami do uzyskania ciasta zbliżonego konsystencją do sproszkowanej posypki (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Mleko doprowadzić do wrzenia i na gotujące się mleko wrzucić przygotowaną zacierkę. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby zupa się nie przypaliła. Przed podaniem, do zupy dodać masło, zamieszać i podawać na gorąco.

Wpis na LPT: 7 lutego 2007 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy.
Wnioskodawca:
Krystyna Henzel, Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo w Dolinie Odry”, Przewóz, gm. Cisek.