PPHU TOM s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz

Historia firmy zaczyna się w roku 1900 , kiedy pradziadek obecnego właściciela kupił gospodę w Kadłubie. Gospoda znajdowała się na strategicznym szlaku handlowym prowadzącym do huty Ozimek. Po 20 latach obiekt rozbudowano  o salę taneczną i pokoje gościnne. Zaczęto także produkować  wyroby wędliniarskie. W okresie przedwojennym gospoda stała się centrum kulinarnym wioski. Na degustację potrawy “wellfleisch” (mięso z kotła przyrządzane zaraz po świniobiciu) przychodziły lokalne władze oraz ksiądz, hrabia i leśniczy. W roku 1989 rodzina Mróz przejęła obiekt z powrotem i wznowiła jej działalność, produkując tradycyjne wyroby, wedle pierwszych receptur pradziadka.

Znak Dziedzictwo Kulinarne Opolskie posiada m.in.: kiełbasa wiejska, kiełbasa śląska.

Kontakt:

ul. Powstańców Śląskich 12
47-100 Kadłub
+48 606 706 550