Placki kartoflane z blachy

Placki robiono w ciągu tygodnia w okresie jesiennym i zimowym, kiedy było pod dostatkiem kartofli (ziemniaków). W smaku różnią się one od tych smażonych na tłuszczu na patelni. Do placków takich często przygotowywano mus jabłkowy z jabłek z przydomowych sadów. Placki te robiono nawet w kamienicach miejskich ponieważ powszechne wtedy piece kuchenne posiadały płyty, na których bezpośrednio pieczono wiele różnych placków.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki z łupin, umyć i zetrzeć ręcznie na metalowej tarce. Następnie dodać jajka i mąkę pszenną, doprawić solą i wymieszać.  Placki smażyć na blasze pieca opalanego węglem lub drewnem. Po rozgrzaniu kuchni i nagrzaniu blachy kuchennej, placki kłaść bezpośrednio na płytę pieca. Smażyć z dwóch stron. Przewracać za pomocą szerokiego noża. Gotowe podawać z musem jabłkowym domowego wyrobu lub z masłem i cukrem.

Wpis na LPT: 23 września 2006 r.  w kategorii Gotowe dania i potrawy.
Wnioskodawca: Lidia Fronia, Węgry, gm. Turawa.