Opolskie ciastka ze skwarek

Składniki:

  • 1 szklanka skwarków ze świeżej słoniny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. dodatki: orzechy i wanilia

Przygotowanie: 

Wytopić skwarki ze słoniny i ostudzić. Następnie zemleć skwarki dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.

Mąkę przesiać, wbić jajka, cukier i skwarki.

Zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde. Następnie rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm.

Wykrawać okrągłe ciasteczka. Można też wyciskać ciasteczka przez maszynkę ze specjalną nakładką.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut na złoty kolor.

 Więcej o Opolskich ciasteczkach ze skwarek:

Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)