„Jeż” – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki

Ciasto “Jeż” pochodzi ze wsi Kazimierz położonej w powiecie prudnickim. Jego związek z tym regionem rozpoczął się w 1960 roku, kiedy to założono w Kazimierzu Koło Gospodyń Wiejskich i zorganizowano w nim kurs gotowania i pieczenia. Na kurs uczęszczało wówczas 35 kobiet, z których jedna wytwarza “jeża” do dzisiaj. Ciasto jest przygotowywane według oryginalnego przepisu w warunkach domowych w małych ilościach. Najczęściej daje się je w prezencie podczas uroczystości rodzinnych, świąt, pokazów i wystaw. Ze względu na swój nietypowy wygląd – kształt i wielkość przypominające żywego jeża – ciasto cieszy się dużym zainteresowaniem na przyjęciach i wystawach.

Wpis na LPT: 10 października 2005 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Wnioskodawca: Irena Lesiak, Józefa Horodecka,  Koło Gospodyń Wiejskich w Kazimierzu

 Perła 2018

 Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kremowa:

  • 500 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki własnej produkcji

Do nasączenia ciasta:

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka cukru

Do dekoracji:

  • 100 g migdałów
  • 1 łyżka kakao
  • 3 ziarenka kawy czekoladowej

Wykonanie ciasta biszkoptowego:  Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę dodając po 1 łyżce cukru, potem dodać żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wylać na płytką blachę o rozmiarach 40 x 40 cm wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika upieczone ciasto, zdjąć z blachy, przewrócić na stolnicę i zdjąć pergamin. Upieczony biszkopt ostudzić.

Przygotowanie nasączenia: Zaparzyć 1 szklankę mocnej herbaty, dodać 1 łyżkę cukru i sok wyciśnięty z ½ cytryny, wymieszać. Ciepłym roztworem nasączyć ostudzony biszkopt.

Przygotowanie masy kremowej: Masło utrzeć w misce drewnianym tłuczkiem. Jajka z cukrem ubić w garnku na parze, ostudzić, dodawać po 1 łyżce do utartego masła i ciągle ucierać. Z utartej masy odłożyć 4 łyżki do posmarowania jeża na zewnątrz. Do reszty masy dodawać po 1 łyżce dżemu i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Uwaga: dżem nie może zawierać szypułek  i skórek z owoców czarnej porzeczki.

Składanie jeża: Z ciasta wykroić 5 kawałków na kształt jeża, przełożyć masą kremową z czarnej porzeczki, uformować kształt jeża. Do uformowania pyszczka i kształtu jeża użyć skrawki ciasta. Do 4 łyżek odłożonej masy kremowej dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać lekko ucierając. Masą kakaową posmarować zewnętrzną stronę jeża.

Wykonanie kolców:  Migdały sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę i wycinać kolce oraz wyciąć trzy płatki migdałowe potrzebne na uszy i ogonek jeża. Ułożyć kolce na posmarowanej powierzchni jeża w pozycji pionowej, na pyszczku ułożyć oczy i nosek z ziarenek kawy czekoladowej, uszy i ogonek z płatków migdałowych.