II warsztaty kulinarne dla KGW

W dniach 19-20 listopada br. w restauracji Pałacu Pawłowice miały miejsce II warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich. Podobnie jak podczas pierwszych warsztatów, pierwszy dzień należał do kuchni śląskiej w nowej odsłonie, natomiast drugi do kuchni kresowej.
Piątkowe warsztaty poprowadził Pan Patryk Buchta, właściciel Pracowni Smaków z Jełowej. Panie, pod okiem Pana Patryka przygotowały następujące specjały:
  • Przystawka: Pierożki z gęsiną i sosem na bazie sera smażonego z chili
  • Zupa: Krem z wędzonych ziemniaków na wodzionce z chipsem z boczku i popcornem z kaszy gryczanej
  • Danie główne: Śląskie risotto z kozim serem Kozi Dar Chudoba i pstrągiem poliwodzkim gotowanym sous vide
  • Deser: Rozgrzewające lody dyniowo-śliwkowe na ciekłym azocie z gorącą polewą dereniową

Drugiego dnia warsztaty poprowadził Pan Paweł Ochman, autor popularnego bloga Weganon i miłośnik kuchni kresowej. W sobotę odwiedził nas również Pan Marszałek Andrzej Buła i z każdą ekipą gotującą spędził chwilę na rozmowie o kulinariach i planach KGW na przyszłość.

  • Zupa: Nowogrodzką zupę grzybową z pęczakiem
  • Danie Główne: lwowskie kotlety ziemniaczano-dyniowe z soczewicą i sosem grzybowym
  • Deser I: Lwowskie racuchy dyniowe z dżemem truskawkowym
  • Deser II: stanisławowski kisiel jabłkowy na czerwonym winie
W warsztatach wzięły udział Koła:
?KGW Nasal
?KGW Kowali
?KGW z Gamy
?KGW Stobrawianki ze Stobrawy
?KGW Tradycja z Kurzni
?KGW z Makowic
?KGW z Włoch
?KGW z Dąbrowy
?KGW z Wawelna
?KGW z Chróściny
?KGW Dalachów