Harynki w cebulowej zołzie

Określenie dania harynkami w cebulowej zołzie pochodzi od nazwy jednego z produktów używanego do jego wytworzenia, a mianowicie od słowa „harynek”, czyli śledź. Obecnie wyraz „harynek” nie jest już powszechnie używany w gwarze śląskiej, w przeciwieństwie do słowa „zołza” oznaczającego sos, popularnego do dzisiaj. Harynki w cebulowej zołzie podaje się bardzo często na obiad do ziemniaków ze skórką nazywanych potocznie ziemniakami w mundurkach, a w gwarze śląskiej – pelkartoflami.

Wpis na LPT: 3 stycznia 2008 r. w  kategorii Produkty rybołówstwa..
Wnioskodawca: Krystyna Larisch, Związek Śląskich Kobiet w Kórnicy, gm. Krapkowice

Składniki:

  • 3 słone śledzie (matiasy)
  • 250 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pieprz, ziele angielskie
  • liść laurowy
  • woda

Przygotowanie:

Śledzie dokładnie wyczyścić, opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano wymienić wodę i moczyć jeszcze ok. 2 godzin.

Cebulę obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 5 mm, zalać niewielką ilością wody, dodać przyprawy: cukier, sól, całe ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy i zagotować. Po kilku minutach, gdy cebula będzie lekko miękka dodać ocet winny, zakończyć gotowanie. Ostudzić.

Śledzie jeszcze raz opłukać, pokroić w kawałki i ułożyć w szklanej salaterce. Ostudzony sos cebulowy połączyć ze śmietaną, całość wymieszać i zalać nim pokrojone śledzie. Można udekorować gałązką świeżego kopru lub natką pietruszki.

Więcej na temat tego tradycyjnego dania tutaj:

Harynki w cebulowej zołzie