Gospodarstwo Rolne Patrycja Dyla-Szynklarz

Gospodarstwo zajmuje się uprawą ekologicznej lawendy. Od 2018r uprawia się tu  trzy odmiany lawendy: Grosso, Beat, Hidcote Blue Strain. Wyprodukowane kwiaty przetwarzane są we własnym zakresie na syrop lawendowy, woreczki z suszem lawendowym, lawendowe kostki zapachowe, lawendowy olejek eteryczny.  W okresie kwitnienia pole lawendy jest udostępniane na sesje zdjęciowe, prowadzona jest sprzedaż świeżych bukietów i wianków lawendy.

Poza lawendą rośnie także róża stulistna (odmiana Hansa oraz Adam Chodun), bez lekarski (odmiana Haschberg), oraz łąka kwietnia, z której pozyskuje się kwiaty mniszka lekarskiego i inne zioła.    Jedną z granic pola wyznacza rząd czarnego bzu, drugą rząd dzikiej róży, te krzewy przycinamy raz w roku i podsypujemy obornikiem. Z róży zbiera się płatki kwiatów natomiast z bzu-owoce i gotuje się syropy.

Znak Dziedzictwo Kulinarne Opolskie posiada m.in.: syrop z kwiatów lawendy, syrop z kwiatów  bzu czarnego, syrop z płatków dzikiej róży.

Kontakt:

Patrycja Dyla-Szynklarz
Biadacz Kamienisko 1
46-233 Bąków
www.lawendabiadacz.pl
+48 794 050 408