Chrust, faworki

Karnawał na Śląsku nie mógł obyć się bez pieczenia chrustu zwanego także chrustkiem lub po polsku faworkami. Wyraz polski „faworki” został zapożyczony z języka francuskiego „faveur”, a oznacza wąską wstążeczkę, tasiemkę jedwabną. Faworki to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie pasków (wstążek) przekrojonych w środku wzdłuż i przewiniętych, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane są w czasie karnawału i Tłustego Czwartku lub na Ostatki, czyli we wtorek przed Środa Popielcową. Chrust został nagrodzony ogólnopolską nagrodą „Perła 2019” przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia (ok. ½ kg smalcu lub 1 l oleju)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i sól. Posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę oraz spirytus. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 2-3 mniejsze części i każdą osobno rozwałkować. Pokroić w paski o szerokości 3 cm i długości ok. 15 cm. Środek każdego paska naciąć, a brzegi przewinąć przez otwór.

Wrzucać na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i smażyć krótko z obu stron, obracając ostrożnie widelcem. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, wyłożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Wpis na LPT: 11 kwietnia 2014 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
W
nioskodawca: Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk, Gostomia